Известие

Collapse
No announcement yet.

Дойде време за климатроник....

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Дойде време за климатроник....

Станаха жеги,а какво по хубаво от това в жегата да си караш принцесата с охладено купе в посока Слънчев бряг
    В тази връзка искам да задам 2-3 въпросчета на по вещите от форума относно работата на климатроника.

1.През какъв интервал от време си доливате фреон.Моят последно е доливан преди 3 години,тази е четвърта и мисля,че пак е за доливане.
    2.Влияе ли зададената температура различно върху разхода на колата.
    3.Какъв разход ви дават колите с включен климатроник на 16 градуса-градско.

Колега не съм специалист но от такъв знам че се ходи на преглед два пъти в годината - пролет и есен. Можело и веднъж годишно да се прави процедурата.
    По втория въпрос - принципно влияе вдига леко разхода. От доста колеги съм чувал (и тук съм чел) че с около 1л/100км се вдигал разхода. Лично аз за сега не съм установил дали е така, гледам че ми гори по заводски данни(колата от подписа) - в града 10-10,5 при спокойно каране, ако поразръчкам скача до 11; извън града 5,5-6,0 няма значение дали съм го включил или не. Настройките ги държа 19-20градуса. Рядко зимата слагам 25градуса.
    По третия въпрос немога да отговоря.
    sigpic
    Живота е компот и всеки се бори за слива във него.
    АЛФА РОМЕО 156 1,9 JTD предишна
    АЛФА РОМЕО 166 2,4 JTD сегашна 150p.s. 2003г

Comment

Ако питаш майсторите на климатици, трябва веднаж годишно да си при тях. Аз за две години допълних системата веднаж и то поради недотам съвестно зареждане на същата в сервиза след смяна на радиатора на парното. А при добрата стара 155 не съм и помирисвал майстор вече шеста година. Просто когато е необходимо да се допълва фреон, ще го разбереш сам - не работи както трябва,особено при големи жеги. Разхода ми се вдига с 1-1,5 л при туинспарка,щото е слабичък. При дизела не го усещам. А иначе и при двете алфи зададената температура ми е 23 градуса и не я променям ни през зимата, ни през лятото.
      ...
      155 1,6 TS 16V `96
      166 2,4 JTD `99
      147 1,9 JTDm 8V `07

Comment

Знам,че е нормално да харчи малко повечко,когато работи климатроника.Мисълта ми е такава-дали колата ще харчи повече при климатроник,който иска допълване отколкото при климатроник,който се обслужва всяка година.Иначе и аз съм доволен от моята система.Духа все още хладно,но не е както преди 3 г,когато бях в сервиза.

Comment

Ами логически погледнато:
          компресора на климатроника се задвижва от двигателя, ако системата е пълна то компресора работи в нормален режим и харчи Хлитра/100км. Ако обаче системата не е нормално пълна то компресора ще опита да навакса като се натовари повече - от тук следва че двигателя трябва да увеличи разхода на Х+Nлитра /100км.
          Ако логиката ми е вярна то тогава е видно че ще гори повече ако климатроника не е в норми.
          Това са само логически съждения дали са верни незнам.
          Дано съм ти помогнал с нещо.
          sigpic
          Живота е компот и всеки се бори за слива във него.
          АЛФА РОМЕО 156 1,9 JTD предишна
          АЛФА РОМЕО 166 2,4 JTD сегашна 150p.s. 2003г

Comment

Не мисля,че ще има осезаемо повишение на разхода,ако системата се нуждае от допълване. Ако напоследък ти се е качил разхода, поогледай се другаде
            ...
            155 1,6 TS 16V `96
            166 2,4 JTD `99
            147 1,9 JTDm 8V `07

Comment

И моята логика е в тази насока,а именно,че при по натоварен компресор,който иска зареждане ще харчи повече.Аз за това питах дали някой е засякъл колко му гори градско с климатроник.Аз забелязах,че моята гори повече,когато е на зададена твърда степен на духане и по малко,когато е на автоматичен режим.

Comment

Аз пък си мисля, че ако системата е непълна, просто няма какво да натоварва компресора повече отпреди. Т.е. - пълна система - по-високо налягане - по-голям товар. И това всичкото много се влияе от температурите. Друго - 'духа хладничко' - това не е критерий. Има си температури, които се гонят при пуснат климатик. Примерно 3-4 градуса на духалките при 28, да речем, навън. Автоклиматиците постоянно губят фреон/ хладилен агент/, не са като домашните хладилници, затова се пълнят всяка година. И накрая - хубавото на климатроника е, че компресора не върти постоянно, а когато е нужно. Отделно комфорта в купето е на ниво. Накратко туй то.
                Alfa Romeo 164 SUPER T. Spark /Base '95/ - gone for parts;
                Lancia Kappa JTD '98 -

Comment

Първоначално публикувано от didod Покажи съобщение
                  И накрая - хубавото на климатроника е, че компресора не върти постоянно, а когато е нужно.
                  Това сигурно ли е? Или климатроника постоянно дава студен въздух, а като достигне зададената температура студения се омесва с топъл въздух? В смисъл въпроса ми е дали компресора наистина не върти постоянно?
                  sigpic166 TS 2.0 1999 ГИ

Comment

Аз пък си мисля, че ако системата е непълна, просто няма какво да натоварва компресора повече отпреди.
                    Въобще не си прав.

Иначе на майстор се ходи само когато има нужда. Специалистите могат да препоръчат да се ходи по 2 пъти седмично на профилактика, но реално дкоато не се усети проблем, няма смисъл да се ходи. Аз карам вече 5-та година без никой да го е поглеждал моя.
                    _______
                    146 JTD - ex
                    Renault Megane II 1.5 dci - ex

Nissan Qashkai 2.0 CVT - current

Comment

Обясни, моля.
                      Lancia Kappa JTD '98 -

Comment

А някой случайно да знае, къде е точно тръбичката за отичане на конденза?
                        166 2.4 JTD

Comment

Под радиатора на парното/климатика/.Тоест трябва да тече върху рейката
                          sigpicnicola 59 каза:....трее да помислиш по въпроса за засилването,понеже в момента можеш да спреш,и хеопсовата пирамида,ма не си в състояние да засилиш и кучешка колиба.

Comment

Първоначално публикувано от qpwo Покажи съобщение
                            Това сигурно ли е? Или климатроника постоянно дава студен въздух, а като достигне зададената температура студения се омесва с топъл въздух? В смисъл въпроса ми е дали компресора наистина не върти постоянно?
                            Това е сигурно. Можеш да го чуеш, видиш и усетиш.
                            А иначе по книгите пише, че повече фреон в системата води до свръхналягане и излишно товарене на компресора. Затова мисля, че обратното също е вярно.

А колкото до дренажа - много важно е да е чист. Иначе има странни ефекти понякога...
                            Lancia Kappa JTD '98 -

Comment

А иначе по книгите пише, че повече фреон в системата води до свръхналягане и излишно товарене на компресора. Затова мисля, че обратното също е вярно.
                              Taка е. Ако няма фреон в системата и включите компресора принудително (шунтирате защитите), няма да окаже никакво съпротивление на двигателя. Това съм го изпробвал.

На мен друго ми стана интересно:
                              Защо когато колата работи на място, климатика ми охлажда повече, в сравнение с когато се движа с постоянна скорост, без да натоварвам двигателя, при 2000 об/мин да речем.
                              Last edited by b_angelov; d.m.y г., 14:28.
                              Alfa Romeo GTV 2.0 16V Twin Spark 150hp
                              Alfa Romeo 159 2.4 20V JTDm Q-Tronic 200hp

Comment

Working...
                              X